Primul sfert de finală al Cupei Mondiale propune duelul-șoc Olanda-Bazilia. Cu siguranță va fi o dispută pe muchie de cuțit, poate cea mai interesantă din această fază a competiției.
Batavii au terminat grupa cu maximum de puncte, iar în optimi au trecut fără emoții de Slovacia, mai clar decât o arată scorul (2-1). Elevii lui Dunga au făcut spectacol până acum în Africa de Sud, singura partidă în care nu au reușit să înscrie fiind cea din grupe cu Portugalia (0-0). Kaka&co. s-au calificat la pas în sferturi, după un categoric 3-0 în optimi cu Chile.
Jurnaliștii de la goal.com popun 5 motive pentru care Olanda va trece de Brazilia și va merge în semifinale:
1. Factorul Arjen Robben
Olanda a început CM fără extrema lui Bayern Munchen în teren, Robben fiind nerefăcut. Odată cu recuperarea completă, mijlocașul bavarezilor și-a făcut loc în națională, intrând în partida din grupe cu Camerun, din postura de rezervă. În optimi a jucat titular și a înscris primul gol al victoriei cu 2-1 contra Slovaciei. Odată cu revenirea sa, jocul Olandei a crescut calitativ, acțiunile sclipitoare ale lui Robben destabilizând adesea defensivele adverse. Selecționerul Selecao, Carlos Dunga, a declarat că pericolul numărul 1 vine de la Robben. Rămâne de văzut dacă Bastos îi va face față sau nu în confruntarea directă.
2. Kuyt îl va ține la respect pe Maicon
Maicon a făcut un turneu final excelent până acum. Dacă în defensivă a fost de netrecut, fundașul lui Inter a avut și un aport ofensiv excelent, încununat cu un gol splendid împotriva Coreei de Nord. Olandezii vor trebui să îi acorde o atenție deosebită și au și jucătorul care să îl anihileze perfect pe brazilian. Aripa lui Liverpool, Dirk Kuyt, s-a remarcat până acum prin condiția fizică excelentă, fotbalistul fiind obișnuit să facă cu regularitate și faza de apărare. Selecționerul Bert van Marwijk mizează pe faptul că prin șarjele ofensive Kuyt îl va ține pe Maicon departe de poarta Olandei, dar și pe calitățile de apărător pe care le are fotbalistul „cormoranilor”.
3. Încrederea
Încrederea în forțele proprii este principalul atu al Olandei, care a câștigat toate meciurile disputate la Cupa Mondială din Africa de Sud. Chiar dacă adversarii nu au fost de valoare mare, succesele batavilor au contribuit foarte mult la moralul jucătorilor. Seria elevilor lui Bert van Marwijk este cu atât mai importantă, cu cât continuă campania de calificare în care au câștigat toate meciurile. Olandezii au 23 de meciuri consecutive fără înfrângere și sunt montați pentru a întinde seria la 26 de meciuri. 4 . E vremea revanșei
Olanda și Brazilia nu se întâlnesc pentru prima dată la Cupa Mondială. Cele două formații s-aumai confruntat la turneul final din SUA 1994, iar batavii nu au amintiri prea plăcute de atunci. Selecționata Selecao a condus cu 2-0, dar Bergkamp și Winter au restabilit egalitatea și au reaprins speranțele olandezilor. Branca a prins însă un șut senzațional din lovitură liberă în minutele de prelungire și a destrămat visele „portocalei”. Un alt duel între cele două s-a consumat 4 ani mai târziu, în semifinale. Olanda a revenit din nou după ce a fost condusă, dar Brazilia s-a impus la penalty-uri. Azi, Olanda are în sfârșit ocazia să-și ia revanșa, iar oamenii lui Van Marwijk’s nu vor lăsa această șansă să le scape printre degete.
5. Olanda are doi dintre cei mai „răi” mijlocași
Olanda este recunoscută mai mult pentru tehnicitatea jucătorilor săi, decât pentru agresivitate, dar lucrurile stau puțin diferit la acest turneu final. Mijlocașul lui City, Nigel de Jong, și veteranul lui Bayern, Mark van Bommel, sunt doi dintre cei mai duri mijlocași din lume, iar prezența lor în teren este exact de ce are nevoie „portocala” pentru a-i anihila pe tehnicii jucători ai Braziliei. Ambii jucători au curajul să intre decis la minge, luptând până la sacrificiu pentru fiecare balon. De Jong și van Bommel au acoperit foarte bine mijlocul terenului, dovedindu-se un adevărat motor pentru naționala țării lor, lucru care ar putea fi decisiv și în confruntarea cu elevii lui Dunga.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER